08 декември 2015

Банички на тиган



Идеята и рецептата на тези банички е на мама. Тя прави много вкусен родопски специалитет. Замесва тесто, което се разделя на топчета и всяко се разточва няколко пъти, като преди това се полива с малко олио. Може да е само така или с плънка – сладка, солена. Пекат се и още горещи се намазват с масло или масло с олио. Та като е пробвала Одрински кори, които са по-плътни и се доближават до ръчно точените, решила, че може да заместят правенето на тесто и точенето. 
Описанието на рецептата, баничките и снимките са направени от мен.
След като публикувах преди време рецептата видях, че в нета има много варианти на банички на тиган, но нито една не е като тази. Успокоих се, че няма как да ме обвинят в „плагиатство“ :-)
Да добавя само още един начин за печене на баничките. Вместо тиган или сач, се използва алуминиева тава за еднократна употреба.

Баничките се приготвят и пекат всяка поотделно от една кора. Правят се с  подходящи кори, плътни, като ръчно точените.


Продукти:

1 пакет кори за баница Одрински, правоъгълни - 500 г (съдържат 8 кори)
около 450 г сирене
4 яйца
олио – по 1 - 2 с. л. на кора
газирана вода за напръскване и слепване
масло за намазване


Приготвяне:

Всяка кора се разтваря върху плота. В средата ѝ слагаме най-напред от натрошеното сирене. Разпределяме на правоъгълник, горе-долу с размерите на баничката, като се сгъне. Върху сиренето слагаме от разбитите яйца, после олио. Веднага отгоре напръскваме цялата кора с газирана вода, да се овлажни добре. 
Сгъваме на „пакетче” - най-напред от по-дългите страни към средата. Краищата на кората трябва леко да се застъпят един върху друг в средата –  около 1/2 - 1 см. Там залепваме с газирана вода, да не изтича плънката. Правим същото и с по-късите страни, като тук краищата не се застъпват, а са един до друг. 
Получава се „пакетче” с размери около 25 см на 14 см. 
Така приготвената баничка се пренася бързо в предварително добре загрят на среден огън сух или намазан с малко олио тиган с незалепващо покритие. Пече се до златисто-кафяво, след което се обръща да се изпече и от другата страна. 
Готовите банички още горещи се намазват с масло.
В случай, че плотът е далече от котлона или сме прекалили с плънката :) може да използваме широка плоска чиния да пренесем баничката. После я приплъзваме в загретия тиган.
Могат да се изпекат и на чугунен сач/тиган или както писах по-горе - алуминиева тава за еднократна употреба.

Да ви е вкусно!


Публикувах рецептата за първи път в сайта Гответе с мен на 12.01.2014. 
Главен редактор беше Юлия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар