03 януари 2016

Зимна салата с рулца от раци
























В салатата има парченца лимон, които много я освежават. Поднасяме със сос, за да е       по-богата и зимна. Но и без сос си е достатъчно вкусна.


Продукти:

300-400 г китайско зеле (или обикновено, крехко)
3-4 моркова
8-10 рулца от раци (може да се заменят с консерва риба тон в олио/зехтин)
1 лимон
1/2 връзка магданоз
сол и зехтин на вкус

За соса:

около 150 г майонеза
около 150 г кисело мляко 4,5 %
3-4 стръкчета копър или 1/2 ч. л. смлени семена копър
1/2 ч. ч. счукани/нарязани орехи
щипка сол


Приготвяне:

Изваждаме рулцата от фризера да се поотпуснат, докато приготвим останалите продукти (не се размразяват предварително).
Измиваме много добре лимона. Ако не е био продукт, аз го мия, като изплаквам, поръсвам със сода бикарбонат и разтърквам навсякъде с пръстите. След това изплаквам обилно с вода, подсушавам. Ако прецените, че кората не е свежа, може да обелите горната жълта част – изгубва се част от аромата.
Нарязваме зелето и магданоза. Настъргваме морковите. Смесваме в подходяща купа. Разрязваме лимона наполовина, изцеждаме (без семки). Нарязваме изцедените половинки на парченца. Прибавяме със сока в купата, посоляваме.
Да обясня, че преди да започна да слагам лимона най-напред изцеден и после нарязан, съм прибавяла лимон на парченца. Е, НЕ Е същото. Най-напред салатата не се овкусява и после като хапнете късче лимон, си е доста киселко и не се слива с останалите вкусове. Опитайте по този начин и сигурно вече няма да овкусявате салата само с лимонов сок :-). През зимата и най-обикновена салата с моркови, зеле и ряпа става много по-свежа, като прибавим изцеден и нарязан лимон.
Слагаме и нарязаните на шайби рулца. Сипваме зехтин и разбъркваме.

За соса смесваме ситно нарязания копър с останалите съставки, разбъркваме и поднасяме отделно, да може всеки да си прибавя по вкус. Сосът може да се направи предварително и да се съхранява в хладилник. 

Да ви е вкусно!


Публикувах рецептата за първи път в сайта Гответе с мен на 14.02.2014 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар